A legfontosabb kellékek a nyugodt éjszakai alváshoz ovisoknak

Amikor nekem még nem votl gyerekem, egy barátom egy nagyon bölcs tanáccsal és egy meghatározó kijelentéssel ajándékozott meg. Mindkettőt sokat emlegettem miután a kislányom megszületett.

Bölcs tanács: Alvó gyermeket soha ne ébressz fel!

Ez elsőre nagyon nyilvánvalónak tűnt és nem is igazán értettem miért mondja. Kinek jut eszébe felébreszetni egy alvó kisbabát ? A választ nagyon hamar megkaptam. Pár hetes volt a kislányom, amikor éjszaka nem ébredt fel a szokott időben, hogy megszoptassam. Ott álltam a kiságy felett és rémülten gondolkodtam, hogy mitévő legyek. Egyrészt  jó, hogy alszik, biztos nem éhes. Másrészt SEGÍTSÉG! mi baja lehet, hogy nem éhes, egy ilyen pici babának gyakran kell enni !!! Addig addig tépelődtem, míg felébresztettem, mert enni kell, fejlődni kell ! Kicsit később jutott eszembe a bölcs tanács, mert ekkor értettem meg 🙂 Se evés, se alvás nem volt aznap éjjel. Szegény nagyon megrémült, hogy felébresztettem és mivel éhes nem volt, enni nem akrart, visszaaludni nem tudott….

A másik nagy igazság: Az alvó gyerek a legszebb gyerek. Persze, ha nyugodtan alszik a kicsi. Az a béke és nyugalom, ami ilyenkor sugárzik belőlük nagyon fel tud tölteni.

Mit is tehetsz azért, hogy gyermeked békésen, boldogan nyugodtan aludjon?

Először is miért fontos a gyerekek számra a pihnetető alvás?

 1. A regeneráló pihentető alvás mindenkinek fontos. Ez a fejlődésben levő kicsikre hatványozottan igaz.
 2. Önző érdekből. H a gyerek nyugodtan alszik, Te is nyugodtan alszol Ha gyerek pihenten vidáman ébred a TE napod is csodás lesz. 🙂

Mit tehetsz gyermeked pihentető alvásáért?

 1. Biztosíts neki nyugodt körülményket a szobájában az alváshoz!

  1. Ne legyen a szobájában TV, rádió, számítógép. Ezek a dolgokat elektroszmog veszi körül, ami rossz hatással van az alvás minőségére
  2. Ne legyen a szobában olyan tükör, amit az ágyból lát. Vagyis az ágyban fekve ne lássa magát benne. Ha éjszaka felébred félálomban megijedhet  saját mozgásától a tükörben.
  3. A szoba hőmérséklete legyen inkább hűvös ( idálisan 18 fok körüli)  és meleg paplannal, vagy hálózsákkal fűtsél inkább. Így a feje hűvösben, lesz segtíve a nyugodt a alvását.

 1. Teremts barátságos és biztonságos kuckót az ágyában!

  1. Válassz a korának, méretének megfelelő matracot! Szerintem az egyik legjobb a kókusz matrac, ami jól szellőzik, könnyen mosható, hamar szárad . 🙂 Nem utolsó sorban nem adn búvóhelyet a poratkának. Fontos, hogy a matrac elég kemény legyen, hogy a kicsi gerincét jó alátámassza.
  2. Vigyázz, hogy a cuki kis alvó állatok plüssök és nyunyókák ne vegyék el a teret a kényelmes szabad alvástól! Az alvó társak rendkívűl fontosak, biztonságot és nyugalmat nyújtanak az egyedül alvó gyermeknek.
  3. Ügyelj, hogy a párna biztosítsa a fej kényelmes tartását. Arról, hogy milyen a jó alvó párna itt olvashatsz bővebben!
  4. Paplanból, ha már olyan nagy és ügyes, hogy nem rúgja le magáról, olyat érdemes választani, ami jól bírja a gyakori mosást és könnyű. Vannak olyan ovis stpeelt paplanok, amik eleve színesek mintásak, így nem kell huzatot rátenni. Ez különösen a pelenkáról való leszoktatáskor hasznos. A legjobb, ha rögtön 2 db áll rendlekzésre 🙂
  5. Az éjszakai kisebb baleseteknél jól, jönnek a vízhatlan lepedők. Ezek olyan szuper anyagból készülnek, hogy a nedvességet nem engedik át- nem ázik el a matrac-, ugyanakkor „lélegeznek”, így nem izzad meg a csemetéd.
  6. Míg az ovis paplanoknál szerintem teljesen jó a műszál töltetű ( főleg a könnyű kezelhetőség miatt), az ágyneműhuzatoknál nem ismerek kompromisszumot. Én kizárólag a 100% pamut ovis ágyneműhuzatokat javasalom. Ez lehet flanel télire, nyárra krepp, hogy ne kelljen vasalni, vagy vidám mintás pamutvászon.

Ha a fentieket megvalósítod jó esélyed lesz arra, hogy sokat gyönyörködhess álom szép gyermekedben 🙂

Pihnetető alvást

Szabolcsi Andi

álomtündér

Scroll to Top